Stefanie Polfliet, GS1 specialist bij Palletlabel, vertelt hoe je als organisatie in 4 stappen aan de GS1 standaard kan voldoen.
Hoe ondersteunen jullie organisaties met GS1?
“Palletlabel is een oplossing van Type2Solutions, GS1 implementatie partner. Wij helpen organisaties bij het implementeren van de GS1 standaard op het gebied van product identificatie, barcode labeling en data uitwisseling. Dat doen wij met onze data- en label management oplossingen. Tevreden klanten zijn onder meer Total Produce, Pelican Rouge Coffee Roasters, Erasmus MC, Ahold Delhaize en NedZink.
In 4 stappen voldoen aan de GS1 standaard, hoe pak je dat aan?
“Het begint allemaal met de registratie bij GS1. Vervolgens kun je dan zelf aan de slag en de producten voorzien van een wereldwijd uniek nummer. De derde stap is om dit unieke nummer, de GS1-artikelcode of GTIN te vertalen naar een barcode en deze samen met de overige productinformatie te bevestigen op het product. Het product is nu herkenbaar en te scannen aan de kassa. De laatst stap is om de pallets te voorzien van het SSCC label en via elektronisch berichtenverkeer (EDI) gegevens uit te wisselen met afnemers. Dit voorkomt fouten en handmatig administratief werk in de logistieke keten.”
Wat is een SSCC label?
“Een SSCC label wordt ook wel GS1-label of Palletlabel genoemd. Ieder palletlabel bevat een SSCC, de Serial Shipping Container Code. Dit wereldwijde nummer is gebaseerd op het GS1 bedrijfsnummer. Het palletlabel bevat verschillende gedeelten. De gegevens van het product op de pallet worden in het middelste gedeelte in mens leesbare tekst weergegeven. In het onderste gedeelte wordt deze informatie in een barcode (of barcodes) weergegeven. De onderste barcode bevat altijd minimaal de SSCC.”
Wat betekent de ‘oo’ eigenlijk in de tekst onder de SSCC-barcode?
“De ‘00’ is de Application Identifier (AI) genoemd. Dat is een belangrijk begrip binnen de GS1 standaard. Dit vertelt de barcode scanner welke gegevens er volgen zodat deze juist geïnterpreteerd kunnen worden. “00” geeft aan dat de SSCC volgt en AI “02” bijvoorbeeld geeft aan dat de Global Trade Item Number (GTIN) volgt.”
Waarom vragen retailers het GS1-label in combinatie met het GS1-verzendbericht?
“De combinatie van deze twee zorgt voor een snelle en efficiënte goederenontvangst. Albert Heijn bijvoorbeeld is een gemechaniseerd distributiecentrum aan het bouwen. Voor een gestroomlijnd proces moet het GS1 (pallet)label op de juiste plek op de pallet bevestigd zijn, zodat deze probleemloos kan worden gescand. Het label moet vervolgens gekoppeld zijn aan een elektronisch verzendbericht (DESADV). In dit verzendbericht is per pallet aangegeven wat er op de pallet staat. Dat is informatie die het systeem van de retailer nodig heeft bij het afstapelen en opslaan van artikelen.”
Waar ben je trots op?
“Ik ben echt heel trots dat wij in de afgelopen 15 jaar al zoveel organisaties hebben mogen ondersteunen bij het voldoen aan de GS1 standaard. Zelfs Ahold Delhaize gebruikt onze Palletlabel portal om wijnproducenten te helpen de pallets te voorzien van SSCC labels. Of het in de praktijk echt zo simpel is? Dat antwoord laat ik graag over aan John Triel, IT Manager bij Total Produce.”
“Palletlabel is een SaaS oplossing en staat los van ons ERP-systeem. Dit geeft ons veel flexibiliteit. Palletlabel kan klant specifieke labels aanleveren en eenvoudig inspelen op aanvullende wensen van de retailers. Type2Solutions heeft duidelijk kennis van GS1 en veel ervaring.”